A Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület 2020. július 31. és 2020. augusztus 01. napján horgásztanodát rendezett 6-14 év közötti általános iskolás gyerek számára Nyíregyházán a Bujtosi tóparton. A rendezvény a Megyei Közhasznú Horgász Szövetség, valamint a rendező egyesület támogatása által valósult meg.

Az eseményen közel húsz gyerek vett részt. A tanoda napközis jellegű volt, a gyerekek részére tízórai és ebéd volt biztosítva. A résztvevők a tanoda megnyítását követően balesetvédelmi oktatásban részesültek, majd kiscsoportos foglalkozások keretében oktatásban részesültek az alapvető horgászati ismeretekből.

A tanoda tematikája a „Biri féle módszeren” alapult. Volt célbadobás, horogkötés, halfelismerés és horgászat történeti ismeretek. A gyerekek megtanulták az etetőanyag helyes elkészítését, a csontkukac horogra tűzését, majd segítők irányítása mellett spiccbotos horgászaton vettek részt. A második nap első részében az előző nap tanult alapismeretek átismétlését követően szintfelmérésekre került sor, majd ezt követően egy két órás horgászverseny került lebonyolításra.

A verseny során valamennyi gyereknek sikerült halat fogni. A zsákmány apró pontyokból, kárászokból és keszegekből állt össze. A gyerekek horgászversenyen elért pontjai hozzáadásra kerültek a már korábban lebonyolított szintfelméréseken elért pontokhoz, amelyet követően kialakult a végeredmény. Az alsó és felső tagozat első három helyezettei tágyjutalomban részesültek, de az eredményhírdetést követően valamennyi gyerek új ismeretekkel gazdagodva, élményekkel telve térhetett haza.

A horgász ötpróba eredményei:

Alsó tagozat:

I. Rényai Rianna
II. Dobrosi Péter
III. Molnár Csenge Zsuzsa

Felső tagozat:

I. Dobrosi Zoltán
II. Molnár Zoltán
III. Molnár Kolos

Külön köszönet jár Moravszki Tamásnak, Ignácz Zoltánnak, Zengővári Róbertnek és Szilágyi Zsoltnak, hogy munkájukkal hozzájárultak a tanoda színvonalas lebonyolításához