BUJTOSI-TAVAK (VÍZTÉRKÓD: 15-045-1-5)
HORGÁSZREND 2024. évre

Érvényes 2024. február 1-től a 2024. horgászévre, a BUJTOS Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület (Nyíregyháza, Jelvény u. 11.) által, horgászati célra hasznosított Bujtosi-tavak halgazdálkodási vízterületre.

A Bujtosi-tavakon csak az horgászhat, aki Egyesületi tagsággal, Horgászkártyával, Állami Horgászjeggyel, és a területre érvényes Éves területi horgászengedéllyel, vagy az adott napra szóló Napi területi horgászengedéllyel rendelkezik.

A vízterületen az Országos Horgászrend általános előírásai és az attól eltérő alábbi rendelkezések szerint lehet horgászni:

A nagy körút, belső körút által határolt kis tavon horgászni tilos!

A nagy körút, belső körút és Mátyás utca által határolt tavon (városi tó) az alábbi egyedi szabályok szerint lehet horgászni:

A tavon kizárólag szombat, vasárnap, illetve munkaszüneti napokon napkeltétől-napnyugtáig lehet horgászni a területi engedéllyel rendelkező felnőtt horgászok számára, a Bujtosi tavakon meghatározott általános rend szerint. A tóra napijegyet nem lehet váltani! A tavon kizárólag szakál nélküli horoggal lehet horgászni! A kifogott halakat kíméletesen azonnal vissza kell engedni azt haltartóba eltenni, valamint elvinni szigorúan tilos!


A nagy körúton kívül lévő tavakon az alábbi szabályok szerint lehet horgászni:

Horgászni a hivatalos naptári napkeltétől-napnyugtáig lehet!
A szökőkút 100 méteres, a zsilip 50 méteres körzetében horgászni tilos!
A horgászat során a merítő szák, pontymatrac és sebfertőtlenítő használata kötelező!
Éjszakai horgászat: Az éves területi horgászengedéllyel rendelkező horgászok pénteken és szombaton, - továbbá olyan napon, amelyet munkaszüneti nap követ - éjszaka is horgászhatnak. Ettől eltérő időpontokban a tó egész területén az éjszakai horgászat tilos! Az éjszakai horgászatnál a horgászhelyeket ki kell világítani!

Felnőtt horgász: 2 bottal, botonként max. 2 horoggal,
Ifjúsági és 70 éven felüli horgász: 1 bottal, max. 2 horoggal
Gyermek horgász: 1db spiccbotra szerelt úszós felszereléssel horgászhat.
Gyermek csak felnőtt felügyeletével horgászhat. A kísérő csak a csalizásban és a hal levételében segédkezhet!
Felnőtt horgász: naponta 2 db nemes (méretkorlátozással védett) halat és 3 kg egyéb halat,
Ifjúsági és 70 éven felüli horgász: naponta 1 db nemes (méretkorlátozással védett) halat és 2 kg egyéb halat
Gyermek horgász: 2 kg egyéb halat vihet el.

A kifogott hal súlyát 0,10 kg-ra kerekítve kell beírni a fogási naplóba, az alábbiak szerint:
pl: 2 kg-os pontyot 2,00 kg; vagyis a 2 kg beírás szabálytalan és a halőrök ebben az esetben feljelentést fognak tenni. A kifogható halmennyiségek egy napra, azaz 0 óra 00 perctől, 24 óra 00 percig értendők. A meghatározott mennyiségű nemes (méretkorlátozással védett) hal megfogása után a horgászatot be kell fejezni, tehát ezután az úgynevezett kárászozás sem megengedett.

A 2024. évre szóló területi horgászengedéllyel rendelkező
Felnőtt horgász: összesen 40 kg nemes (méretkorlátozással védett) halat és 40 kg egyéb halat,
Ifjúsági és 70 éven felüli horgász: összesen 20 kg nemes (méretkorlátozással védett) halat és 20 kg egyéb halat,
Gyermek horgász: összesen 20 kg egyéb halat vihet el.

A compó, aranykárász, 4 kg feletti ponty és amur elvitele TILOS!

Az éves területi horgászengedéllyel rendelkező horgászok számára, az alábbi – országosnál szigorúbb – méretkorlátozások vonatkoznak az alábbi halakra:
Ponty: 35 cm és minimum 1,00 kg.
Amur: 45 cm
Kősüllő: 30 cm
A kifogott, mérethatárt el nem érő nemes (méretkorlátozással védett) halat, és az elvinni nem kívánt halat a horgász köteles haladéktalanul és kíméletesen a vízbe visszaengedni! Az elvinni nem kívánt egyéb halat sem lehet a haltartóban „gyűjtögetni“! Tilos a kifogott halat a parton tartani, elajándékozni, cserélni, illetve a parton megtisztítani!
Aki a halat nem kívánja elvinni, azt kérjük, szakáll nélküli horoggal horgásszon!

Etetés: egész évben használható maximálisan 40 gr súlyú method illetve etetőkosár!
Ezen időszakban etetni maximum 1 kg. szemestakarmány és 0,5 kg kevert etetőanyag használható (ebben bele tartozik a kosarakban felhasznált etető anyag is).

Csónakból horgászni, azzal csalit, etetőanyagot bevinni tilos! Akkumulátoros etetőhajó használata megengedett. A vízimadarak etetése tilos! A tavak partján gépkocsival parkolni tilos! A tóparton ittasan horgászni, hangoskodni, másokat zavarni tilos! Halászni, halászati eszközöket használni tilos! (beleértve az 1x1m-es csalihalfogó hálót is) A horgászok tanúsítsanak kulturált magatartást egymással, a futókkal, sétálókkal szemben!

Foglalt vagy jelölt hely nincs, az érkezés sorrendjében bármely szabad hely elfoglalható. A horgászhelyet a nád letörésével és a vízpart megbontásával kialakítani tilos. A nád letörése fegyelmi eljárást, illetve a tag kizárását vonhatja maga után. A nádat levágni, új horgászhelyet kialakítani csak a vezetőség előzetes engedélyével lehet. A horgász köteles horgászhelyét tisztán, hulladéktól mentesen tartani, a szemetet összegyűjteni és távozáskor elszállítani! Szemetelésnek minősül a cigarettacsikk és a szotyola-maghéj, valamint a rágó eldobása is. Szemetes helyen tilos a horgászatot megkezdeni!

A tóparton a halőrök ellenőrzése folyamatos. A horgászok kötelesek magukat a tavak területén működő hivatásos és társadalmi halőrök ellenőrzésének alávetni, a horgászara jogosító iratokat külön felszólítás nélkül is átadni, a kifogott és haltartóban tárolt halakat bemutatni! Akit az ellenőrzésre jogosult személy a szabályok megsértése során tetten ér, azon személy ellen fegyelmi felelősségre vonást kezdeményezünk, függetlenül attól, hogy mely Egyesület tagja!

A területi horgászengedély megvásárlásával a horgász elismeri a horgászatra vonatkozó országos és helyi szabályok ismeretét és vállalja azok maradéktalan betartását.

A Bujtosi-tavak területén tapasztalt szabálysértések esetén a BUJTOS HE. bármely tagja jogosult és köteles a szabálytalankodót szóban figyelmeztetni. Köteles a tapasztalt rendellenességet a halőr(ök)nek, vagy a vezetőségnek haladéktalanul jelezni!

Jelen horgászrend 2024. február 1-én lép életbe és visszavonásig érvényes.

Nyíregyháza, 2024. január 31.

HORGÁSZEGYESÜLET VEZETŐSÉGE

Fontosabb telefonszámok:

Elnök:         Moravszki Tamás +36 20 327 9527
Titkár:        Fekésházy Gábor +36 30 515 2594
Halőrök:    Csengeri István +36 20 427 4008
                       Málik László +36 30 387 0196
                       Zengővári Róbert +36 20 254 4731
                       Zelei Ferenc +36 20 444 7861
                       Szilágyi Zsolt +36 20 374 8010
                       Majoros Péter +36 20 802 0345

bujtos foto3